Swietelsky AG #buildingeverbetter #buildingeverbetter

SWIETELSKY otevřel v Jindřichově Hradci novou, ekologičtější obalovnu

02.08.2024

Nová technologie Ammann Unibach 180 je základem obalovny SWIETELSKY v Jindřichově Hradci. Nahradila technologii, která zde byla v provozu v letech 1997–2023.

„Jde o jednu z nejmodernějších technologií, která na trhu existuje. Má nejnovější řídící systém, který optimalizuje a zefektivňuje všechny části výrobního cyklu s důrazem na ekologii a udržitelnost," vysvětluje Zdeněk Kulha, investiční ředitel SWIETELSKY stavební.

Projekt odpovídá zásadám Průmyslu 4.0, který sází na chytrá řešení, digitalizaci a robotizaci.

Jde o automatizovaný provoz, kdy výroba směsi a dávkování jednotlivých složek jsou řízeny počítačem. Za hodinu vyrobí toto zařízení až 180 tun obalovaných směsí. To odpovídá naprosto všem potřebám odběratelů, kteří v regionu v dopravním stavitelství působí," říká Kulha.

Samozřejmostí je možnost výroby barevného asfaltu, který přispívá především k bezpečnosti v dopravě, například zvýrazněním jízdních pruhů vyhrazených pro cyklisty a autobusy). Dále snižuje tepelnou zátěž měst a nezanedbatelný je i jeho estetický přínos. Obalovna také umožňuje výrobu pěnoasfaltu, tedy zpěněného asfaltu. Jde o nízkoteplotní směs, která má nižší energetické nároky. Při její výrobě se teploty pohybují jen v rozmezí 110–130 °C, což zaručuje nižší energetickou náročnost výroby obalovaných směsí. Sníží se totiž spotřeba paliv nutných k vytápění obalovny a ohřevu kameniva a asfaltového pojiva. Dochází tedy samozřejmě ke snížení negativního vlivu na životní prostředí, zejména snížení exhalací oxidu uhličitého a polycyklických aromatických uhlovodíků. A to jsou dnes důležité faktory, o které se stavební firmy zajímají.

SWIETELSKY stavební nyní provozuje 15 obaloven asfaltových směsí s vlastnickým podílem od 20 do 100 procent.

Naším prvořadým úkolem je zůstat konkurenceschopnou a pro investory atraktivní firmou. Což samozřejmě vyžaduje i dobré investice. Také nás čeká implementace nového nařízení EU v oblasti ESG (Enviromental social a governance). Je to cesta, která vede k udržitelnosti stavební činnosti. A my k udržitelným řešením přihlížíme aktivně již nyní, například právě při nákupu nových technologií a stavební techniky," říká Jiří Kozel, jednatel SWIETELSKY stavební.

Projekt Nákup technologie do provozovny v Jindřichově Hradci je spolufinancován Evropskou unií. Cílem tohoto projektu je pořízení nové technologie umožňující zvýšení podílu druhotných surovin v obalovaných směsích vyráběných a podpořit tím přechod na oběhové hospodářství v České republice.